Bliv bedre til gymnastik med en trampolin

0

En god trampolin kan være et rigtigt godt redskab til dig som elsker gymnastik. Selvom der jo er ret så stort forskel på at springe på en gymnastikmåtte (hvad enten det er en standard gymnastikmåtte eller en af de nye Airtracks), så vil du alligevel med fordel kunne bruge trampolinen som en del af din træning.
Fordelen er her, lige som på en Airtrack f.eks., at når du springer får du fra trampolinen en hel del ekstra kraft på springene og dermed mere højde på dine spring. Dermed bliver det selvfølgelig nemmere at lave de mange forskellige gymnastik spring, og du kan dermed let træne teknikken og dermed lære springet korrekt. Når du så efterfølgende kommer over på en gymnastikmåtte, så ved du allerede hvordan du laver springet, og har trænet både de muskler du bruger til at udføre springet og muskelkoordinationen. Derfor vil du også meget hurtigere kunne udføre springet på gulv eller gymnastikmåtte.
Er der nogle gymnastik spring du har svært at udføre, kan det derfor være en rigtig god ide at starte på trampolinen, derefter skifte til en Airtrack og derefter til gulv.

Læs mere om Airtracks til gymnastik træning

Trampolin gymnastik er også en sportsgen i selv selv, og endda også gået hen og blevet en OL disciplin. Lad os se lidt mere på denne sport.

Trampolin gymnastik – lære at flyve

Alle drenge og piger drømmer om at flyve. En gymnastik trampolin er nok noget af det tætteste du kommer på at flyve uden brug af motor eller vinger. Dette er et skridt i den rigtige retning uf fra menneskets ønske om at trodse tyngdekraften, og blev udtænkt af de tidlige civilisationer forskellige metoder til at sende en person i luften, f.eks. ved at bruge udstrakte dyreskind til at smide dem op og sikkert fange dem igen på vej ned. Cirkusser har brugt en række metoder til at sende artisterne op i luften til for at lave en række saltoer, men det var først, da George Nissen opfandt trampolinen, at sporten begyndte.

Trampolin gymnastik er en relativ nybegynder inden for gymnastik, men har en meget rig og stolt tradition i f.eks. Storbritannien. Det er en spektakulær sport, der kan se en trampolinist i verdensklasse nå højder på 10 meter, mens han udfører flere salto og vendinger.

Fitness trampolin til gymnastik

Ud over at være en sport i sig selv, er Trampoline Gymnastics også bredt anerkendt som et effektivt træningsredskab til mange andre gymnastikdiscipliner og sportsgrene som dykning og freestyle skiløb for at nævne et par eksempler. Også inden for cheerleading og parkour benyttes trampoliner (og airtracks) flittigt til at øve spring og teknikker. Trampolin gymnastik inkorporerer mod og elegance. Sporten kræver præcis teknik og perfekt kropskontrol, hvilket giver meget lille margen for fejl hvilket mange syntes gør denne sport lidt mere spændende end mange andre former for gymnastik.
Også inden for fitness træning benyttes mini trampoliner ofte som en del af træningen.

Læs mere om valg af en Gymnastik trampolin

Trampolin gymnastik omfatter to meget forskellige kategorier af konkurrence; Trampolin (individuel eller synkroniseret) og Double Mini Trampoline (DMT). Lad so se lidt nærmere på disse 2 kategorier.

Trampolin gymnastik

En typisk konkurrence rutine på trampolinen er som regel kendetegnet ved høje, kontinuerlige rytmiske fødder til fødder, til ryg, for- eller sæde roterende springelementer uden tøven eller mellemliggende lige hop mellem to elementer.

I en synkroniseret konkurrence kan et par gymnaster bestå af to kvinder eller to mænd. Par skal gøre det samme spring på samme tid, og skal begynde at vende i samme retning. Noget som gør det ekstra svært i forhold til mange andre former for gymnastik.

En typisk trampolin-konkurrence består af tre rutiner(eller runder) nemlig obligatorisk (en kombination af frie og obligatoriske elementer), valgfrie spring efter gymnastens eget valg og den sidste frivillige runde. Hver rutine består af 10 færdigheder og man skal starte og slutte på fødderne.

Dobbelt Mini Trampolin

DMT er som to mini-tramps, der er blevet samlet i midten. Apparatets første sektion er indstillet i en svag vinkel og kaldes monteringen. Fra holderen udføres færdigheder på apparatets anden sektion. Denne anden sektion kaldes spotter og er hvor færdigheder kan udføres tilbage på trampesengen eller som en afmontering på landingsmåtten.

Dobbelt mini-trampolin kan sammenlignes med en kombination af atletik, trampolining og gymnastik. Konkurrenter sprintede ned ad et tæppebelagt spor og forhindring på apparatet, før de udførte dobbelt og tredobbelt salto med den samme præcision, som kræves på en trampolin. Den eneste forskel er, at gymnaster skal lande på en trampolinseng, der er mindre end en fjerdedel af størrelsen på en trampolin, inden de afmonteres på en landingsmåtte.